Wat is affiliate marketing?

Affiliate marketing is een vorm van performance based marketing. Bij affiliate marketing wordt er een overeenkomst aangegaan door een publisher (iemand met een blog/website) en een merchant (adverteerder). De afspraken kunnen onderling worden gemaakt, maar vaak zit er nog een platform (zoals TradeTracker) tussen die (onpartijdig) bemiddelt en op een zeer laagdrempelige manier.

In de basis gaat het erom dat de publisher bezoekers doorstuurt naar de website van de merchant. Zodra een bezoeker iets koopt of zich inschrijft op de website van de merchant, wordt dit geregistreerd en heeft de publisher recht op een vergoeding.

Hoe hoog zijn de vergoedingen?

Waar er in de begintijden nog vaak betaald werd op basis van het aantal kliks (cpc) wordt er nu voornamelijk gewerkt met percentages en vaste vergoedingen op basis van een daadwerkelijke aankoop (cps/cpa).

De percentages lopen uiteen van 3% tot soms wel 20% geheel afhankelijk van het type product. De vaste vergoedingen kunnen oplopen tot soms wel €200,- per transactie.

Wat is het voordeel van affiliate marketing?

Het voordeel is dat je eenvoudig (extra) geld kunt verdienen met je website, blog of webshop. Als je bezoekers hebt en je verwijst deze door naar voor hen relevante websites, begin je al snel met geld verdienen.

Een groot voordeel is ook dat je geen voorraad van producten hoeft aan te schaffen en je hebt geen gedoe met verzenden en terugname. Dit heb je wel als je een gewone webshop hebt en bijvoorbeeld ook bij dropshipping.

Welke producten kun je promoten?

Het beste kun je beginnen met het promoten van producten die je nu ook al aan anderen aanbeveelt. Of producten waar je zelf gebruik van maakt en heel enthousiast over bent.

Als de producten passen bij de doelgroep van jouw website bied je op deze manier jouw bezoekers nog meer waarde door producten aan te bieden waarmee zij geholpen worden.

Ben je bijvoorbeeld personal trainer en heb je een website? Dan kun je via jouw website heel makkelijk fitness artikelen en voedingssupplementen promoten. Iedere keer dat iemand die jij hebt doorverwezen dan ook iets koopt, krijg jij een vergoeding. Die vergoedingen beginnen vaak al bij 5% en kunnen heel hoog oplopen. Dat kan dus een leuke bijverdienste zijn of als je het goed doet verdien je er flink aan. Er zijn daarom ook veel bloggers en vloggers die hiermee een (meer dan) volwaardig inkomen genereren.

Ben je van plan fysieke producten te gaan promoten, dan raden we Tradetracker aan vanwege het grote aantal adverteerders en het zeer gebruiksvriendelijke platform. Wil je vooral digitale producten zoals ebooks promoten, dan is PayPro een absolute aanrader.

Lees ook: “Ontdek het #1 verdienmodel voor het opbouwen van een passief inkomen dankzij het internet”