Een domeinnaam kiezen voor jouw affiliate website

Als je een affiliate website wilt maken, is het eerste wat je moet doen het registreren van een domeinnaam. Dit is een simpel proces dat je in staat stelt om de domeinnaam te claimen die je wilt gebruiken voor je website. Een domeinnaam is een unieke naam die wordt gebruikt om een website te identificeren op het internet. Het is een belangrijk onderdeel van elke online aanwezigheid, omdat het de manier is waarop mensen toegang krijgen tot je website.

Het hebben van een eigen website is essentieel. Dit lijkt misschien heel voor de hand liggend, maar er zijn nog genoeg mensen die denken dat het hebben van bijvoorbeeld een Facebook-pagina voldoende is.

Het voordeel van een eigen website is dat je niet afhankelijk bent en niet beperkt wordt door de mogelijkheden van andere platformen.

Facebook, LinkedIn en Instagram laten bijvoorbeeld jouw geplaatste berichten niet aan alle volgers van jouw pagina zien. Dat hebben ze eenzijdig besloten en daar kun jij niets aan doen.

Heb je een eigen website, dan ben je onbeperkt in je mogelijkheden. Je kunt dan bijvoorbeeld:

 • De gehele uitstraling van je website aanpassen
 • Zoveel landingspagina’s schrijven als je zelf wilt
 • Een e-maillijst opbouwen
 • Een e-mail autoresponder instellen
 • Een webshop toevoegen en (digitale) producten verkopen
 • Een forum/community bouwen
 • Beter gevonden worden in zoekmachines
 • Etc.

Kortom, met een eigen website heb je de vrijheid om de inhoud en het uiterlijk van je website aan te passen zodat het past bij je doelen en bij de behoeften van je doelgroep.

Waar moet je op letten bij het kiezen van een domeinnaam?

Voordat je een domeinnaam registreert, moet je eerst beslissen wat voor soort domeinnaam je wilt hebben. Er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden bij het kiezen van een domeinnaam. In het algemeen is het belangrijk om een domeinnaam te kiezen die gemakkelijk te onthouden is, zoekmachinevriendelijk is en aansluit bij je merk of bedrijf.

Zoekmachinevriendelijkheid
Kies een domeinnaam die relevant is voor je bedrijf of merk, zodat het makkelijker is voor mensen om je te vinden via zoekmachines.

Makkelijk te onthouden
Kies een domeinnaam die makkelijk te onthouden is, zodat mensen gemakkelijk terug kunnen komen naar je website.

Kort en bondig
Houd het kort en bondig, zodat mensen gemakkelijk kunnen typen en delen. Waar mogelijk kun je het beste kiezen voor 1 of 2 woorden in de domeinnaam.

Branding
Kies een domeinnaam die aansluit bij je merknaam of bedrijfsnaam, zodat het gemakkelijk is voor mensen om je te associëren met je merk of bedrijf.

Extensie
Kies een geschikte domeinextensie, zoals “.com” of “.nl”, afhankelijk van waar je doelgroep zich bevindt.

Beschikbaarheid
Voordat je een domeinnaam kunt registreren, moet je controleren of deze nog niet door iemand anders is geregistreerd. Dit doe je door te zoeken op de website van de domeinnaam registrar die je hebt gekozen. Voer de domeinnaam in die je wilt registreren en de registrar zal laten zien of deze beschikbaar is. Als de domeinnaam al is geregistreerd, moet je misschien een andere naam kiezen of overwegen om de domeinnaam van iemand anders te kopen.

Controleer de beschikbaarheid van jouw gewenste domeinnaam

Trademarks
Controleer of de domeinnaam die je wilt gebruiken niet in strijd is met enig handelsmerk of intellectueel eigendom van een andere partij.

Merknaam, eigen naam of beschrijvende domeinnaam?
Voor snelle vindbaarheid en snelle herkenbaarheid kun je het beste kiezen voor een algemene beschrijvende domeinnaam, waarin de naam of omschrijving van je product/dienst wordt genoemd.

Werk je bijvoorbeeld als kapper, dan is het goed om het woord kapper in je domeinnaam te hebben.

Gebruik je alleen je merknaam in de domeinnaam en is deze nog niet zo bekend, dan duurt het langer voordat je goed gevonden gaat worden en zul je in de merknaam moeten investeren voor herkenbaarheid.

Ben jij zelf als persoon een belangrijke factor voor je bedrijf? Dan kun je het beste (ook) je eigen naam als domeinnaam vastleggen.

Mensen doen nu eenmaal liever zaken met mensen dan met bedrijven. Hoe persoonlijker je het maakt, hoe eerder men je kent. En als ze je kennen, zullen ze eerder zaken met je doen.

Tip: Er is een grote kans dat er iemand anders met dezelfde naam als jij rondloopt. Dus is het verstandig je naam zo snel mogelijk vast te leggen, voordat iemand anders deze kaapt. De kosten van een domeinnaam zijn maar een paar euro per jaar en je kunt hem altijd opzeggen als je hem toch niet gaat gebruiken.

Het vinden van een goede domeinnaam registrar

Een domeinnaam registrar is een bedrijf dat domeinnamen verkoopt. Er zijn veel verschillende domeinnaam registrars beschikbaar, dus je moet wat onderzoek doen om de beste optie voor jou te vinden. Zoek naar bedrijven met een goede reputatie en vergelijk hun prijzen en services voordat je een keuze maakt. Het is slim om de domeinnaam te registreren bij dezelfde partij waar je ook de webhosting voor je website van wilt gebruiken.

Als de domeinnaam beschikbaar is, registreer je deze door een account aan te maken bij de domeinnaam registrar en de domeinnaam te kopen. Je zult een aantal persoonlijke gegevens moeten verstrekken en je moet betalen voor de domeinnaam.

beginnen met affiliate marketing

Beginnen met Affiliate Marketing (gratis e-book)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang dit e-book direct in je inbox.


Leer hoe je een succesvolle affiliate website bouwt waarmee je structureel geld verdient. Ontdek hoe jij affiliate marketing inzet op een manier die leuk, leerzaam én lucratief is voor jou.


De voordelen van affiliatie marketing:

 • Veiligste manier om online geld te verdienen
 • Verdienmodel met de minste opstartkosten
 • Werken waar en wanneer je wilt
 • Financiële vrijheid

Ontvang het beste stappenplan voor jouw eerste affiliate website.


In dit e-book leer je:
 • Hoe je in 15 stappen een volledige affiliate website bouwt (zonder enige ervaring)
 • Hoe je veel bezoekers naar je website krijgt
 • Hoe je succesvol producten van adverteerders promoot