Waar moet je op letten bij het uitvoeren van een zoekwoorden onderzoek?

Een zoekwoorden onderzoek brengt in kaart welke zoektermen gebruikt worden wanneer men zoekt naar informatie, advies, hulp, producten en diensten binnen jouw gekozen niche markt. In de basis geeft dit je inspiratie en ideeën voor content die je kunt gaan schrijven voor op je website.

Een zoekwoorden onderzoek geeft ook een inschatting van hoe vaak er per maand wordt gezocht met deze zoektermen. Daarnaast geeft het inzicht in hoe moeilijk of makkelijk het is om hoog te scoren op deze zoektermen tussen de advertenties en binnen de organische zoekresultaten van Google.

Zeker voor een nieuwe website is het belangrijk om deze stap niet over te slaan, omdat het moeilijk is om met een beginnende website veel bezoekers aan te trekken. Het advies is daarom ook om te zoeken naar zoektermen waar maandelijks vaak op gezocht wordt en waar nog weinig concurrentie op is.

Bij een zoekwoordenonderzoek is het belangrijk om te letten op de volgende zaken:

Relevantie
Zorg ervoor dat de zoekwoorden die je gebruikt relevant zijn voor je doelgroep en het onderwerp van je website of content.

Zoekvolume
Kijk naar het zoekvolume van je zoekwoorden om te bepalen hoe populair ze zijn en hoeveel concurrentie je kunt verwachten. Zoekwoorden met een hoog zoekvolume kunnen moeilijker te rangschikken zijn in de zoekresultaten.

Moeilijkheidsgraad
Bekijk de moeilijkheidsgraad van het ranken voor de zoekwoorden die je overweegt. Zoekwoorden met een lage moeilijkheidsgraad zijn waarschijnlijk gemakkelijker te ranken dan zoekwoorden met een hoge moeilijkheidsgraad.

Zoekintentie van de zoekopdracht
Overweeg de intentie achter de zoekopdrachten van je doelgroep. Zoeken mensen naar informatie, naar een product of dienst, of naar een specifieke actie (zoals het doen van een aankoop)? Zorg ervoor dat je zoekwoorden aansluiten bij de intentie van je doelgroep.

Long-tail zoekwoorden
Overweeg ook het gebruik van lange trefwoorden (long-tail keywords), die specifieker en minder concurrerend zijn dan korte, algemene zoekwoorden. Long-tail keywords kunnen nuttig zijn om gerichte bezoekers naar je website te trekken.

De beste software voor een zoekwoorden onderzoek

Er zijn verschillende softwaretools die je kunt gebruiken voor een zoekwoorden onderzoek. We zullen een aantal van de meest gebruikte tools bespreken die je kunt gebruiken voor jouw zoekwoorden onderzoek. Sommige tools zijn gratis en andere tools zijn betaald, maar kun je gratis proberen. Deze zijn dan vaak beperkt ten opzichte van de betaalde versies.

Google Ads Keyword Planner
De Google Ads Keyword Planner is een gratis tool van Google en is specifiek bedoeld voor het onderzoeken van zoekwoorden voor Google Ads-campagnes, maar het kan ook nuttig zijn voor het onderzoeken van zoekwoorden voor SEO. De tool biedt informatie over het zoekvolume van zoekwoorden en geeft aan welke zoekwoorden het meest relevant zijn voor je doelgroep.

Ahrefs Keywords Explorer
De Ahrefs Keywords Explorer is een betaalde tool voor SEO-onderzoek die informatie biedt over het zoekvolume van zoekwoorden, de concurrentie voor bepaalde zoekwoorden en de prestaties van websites voor specifieke zoekwoorden. Ahrefs biedt ook informatie over de backlinks van websites en kan worden gebruikt voor het onderzoeken van concurrenten.

SEMrush
SEMrush is ook een betaalde tool voor SEO-onderzoek die informatie biedt over zoekwoorden, backlinks en website-prestaties. SEMrush biedt ook gedetailleerde rapporten over de prestaties van websites in zoekmachines en kan worden gebruikt voor het onderzoeken van concurrenten.

Moz Keyword Explorer
De Moz Keyword Explorer is een betaalde tool met verschillende functionaliteiten, waaronder zoekwoordenonderzoek. Je kunt zoekwoorden opgeven en de tool geeft dan informatie over de zoekvolumes, de concurrentie en de kwaliteitsscore voor die zoekwoorden.

KWFinder
KWFinder is een betaalde tool die specifiek gericht is op zoekwoorden onderzoek. Je kunt zoekwoorden opgeven en de tool geeft dan informatie over de zoekvolumes, de concurrentie en de zoektrends voor die zoekwoorden.

Google Trends
Google Trends is een gratis tool van Google die je kunt gebruiken om te zien hoe populair bepaalde zoekwoorden zijn gedurende een bepaalde periode. Je kunt zoekwoorden opgeven en de tool geeft dan informatie over de zoektrends voor die zoekwoorden.

Ubersuggest
UberSuggest is een gratis zoekwoorden onderzoek tool die je kunt gebruiken om ideeën op te doen voor zoekwoorden en om informatie te verkrijgen over de zoekvolumes, de concurrentie en de zoektrends voor bepaalde zoekwoorden. Je kunt UberSuggest gebruiken door een zoekwoord of een zin op te geven en de tool geeft dan lijsten met verwante zoekwoorden die je kunt gebruiken. De tool biedt ook informatie over hoe vaak bepaalde zoekwoorden worden gezocht op Google en hoe populair ze zijn gedurende een bepaalde periode. UberSuggest is een handig hulpmiddel om te helpen bij het maken van een contentplan en om te zien welke zoekwoorden het beste bij je doelgroep passen.

Er is geen “beste” softwaretool voor een zoekwoorden onderzoek, omdat dit afhangt van je behoeften en budget. Het is aan te raden om verschillende tools te proberen en te kijken welke het beste bij je wensen past.

beginnen met affiliate marketing

Beginnen met Affiliate Marketing (gratis e-book)

Schrijf je in voor onze nieuwsbrief en ontvang dit e-book direct in je inbox.


Leer hoe je een succesvolle affiliate website bouwt waarmee je structureel geld verdient. Ontdek hoe jij affiliate marketing inzet op een manier die leuk, leerzaam én lucratief is voor jou.


De voordelen van affiliatie marketing:

  • Veiligste manier om online geld te verdienen
  • Verdienmodel met de minste opstartkosten
  • Werken waar en wanneer je wilt
  • Financiële vrijheid

Ontvang het beste stappenplan voor jouw eerste affiliate website.


In dit e-book leer je:
  • Hoe je in 15 stappen een volledige affiliate website bouwt (zonder enige ervaring)
  • Hoe je veel bezoekers naar je website krijgt
  • Hoe je succesvol producten van adverteerders promoot